Báijiu in Pingyao - Reisverslag uit Xi'an, China van Arnold en kim - WaarBenJij.nu Báijiu in Pingyao - Reisverslag uit Xi'an, China van Arnold en kim - WaarBenJij.nu

Báijiu in Pingyao

Door: Kim en Arnold

Blijf op de hoogte en volg Arnold en kim

31 Oktober 2012 | China, Xi'an

Maar eerst nog even over Datong. De trein van Peking naar Datong was een lange en harde rit. De trein zat bomvol en van de stoelen krijg je echt een houten kont. Veel comfort kennen de chinezen niet; de bedden zijn hard, de kussens zijn hard, stoelen en banken bestaan uit houten planken. Achja we zijn er inmiddels wel een beetje aan gewend geraakt.

We passen ons trouwens steeds meer aan de chinezen cultuur aan; we ontbijten bij een tentje op straat (wat tot nu toe nog altijd een succes is geweest), het eten met stokjes gaat ons steeds beter af, we spreken al een paar woorden chinees en het hurkend naar de wc gaan gaat ook al prima. Alleen aan het roggelen en spugen kunnen we nog steeds niet wennen (vooral niet op de vroege morgen wanneer je lekker aan je ontbijtje zit). Ook drinken we steeds meer thee, in plaats van koffie, want koffie zetten kunnen ze niet. We hebben het een paar keer geprobeerd maar de hoop een beetje opgegeven. Of je krijgt oploskoffie met veel melk en suiker erin, of de koffie is erg slap of, zoals Arnold een keertje heeft gehad, je krijgt koffie met paddestoelen erin, bah, wat een combinatie.

Datong, daar valt niet heel veel over te vertellen. Datong zelf is een stad waar ze volop aan het bouwen zijn (zoals eigenlijk bijna overal in China). In Datong gaat het zelf zo ver dat ze een stadsmuur aan het bouwen zijn om toeristen te trekken. Ons hostel was gelegen in een nieuw "oud" centrum binnen de nieuwe stadsmuren. Het lijkt alsof je in een oud deel van de stad zit terwijl alles nieuw gebouwd is. Het zag er in eerste instantie gezellig uit maar viel een beetje tegen toen bleek dat er 's avonds weinig te doen is. Er zijn bijna geen eettentjes te vinden (in tegestelling tot Beijing waar een overvloed aan chinese restaurantjes was). En als we al een restaurant vonden ging deze om 21:00 al dicht (op de KFC en Mac Donalds na, ja dat hebben ze hier ook).

We zijn 2 dagen in Datong gebleven wat meer dan zat is. De bezienswaardigheden iets buiten Datong waren gelukkig wel de moeite waard. De eerste dag zijn we met het openbaar vervoer, de bus, naar de Yungang grotten gegaan wat eigenlijk erg goed ging op een keer te vroeg uitstappen na. In deze grotten zijn meer dan 50.000 boedha beelden uitgehakt, waarvan de grootste zo'n 17 meter hoog is. In totaal heeft het 60 jaar geduurd voordat alle 252 grotten klaar waren. Erg indrukwekkend om te zien.

De dag erop zijn we naar het hangende klooster gegaan. Ditmaal niet met het openbaar vervoer (wat in eerste instantie wel de bedoeling was) maar met 3 chineesjes die wij precies op het goede moment tegen kwamen aangezien zij ook naar het klooster gingen, al een taxi geregeld hadden en wij mooi mee konden rijden. Ook het klooster was erg indrukwekkend om te zien. Het is gebouwd tegen een bergwand aan en wordt ondersteund door houten palen (wat er allemaal niet al te stevig uitziet). Wanneer je door het klooster loopt kom je ook bordjes tegen met de waarschuwing dat het niet te druk mag worden (instortingsgevaar??). Echter wordt er totaal niet op gecontroleerd waardoor je wel een beetje de kriebels krijgt of het klooster wel stevig genoeg is. Maar we hebben het overleeft.

De volgende ochtend vroeg zijn we met de trein naar Pingyao gegaan. Deze stad heeft wel een echt oud centrum en oude stadsmuur. Het is alleen jammer dat de chinezen buiten deze muur een park hebben aangelegd (wat op zich nog best een leuk idee is) en daar hoge bomen hebben gepland die het zicht op de muur behoorlijk belemmeren, zonde, maar het is en blijft mooi om te zien. Uiteraard hebben we een wandeling gemaakt om en op de muur. Pingyao is een erg leuk stadje waar veel te doen en zien is. We hebben ons hier dan ook best vermaakt, hoewel 4 dagen op dezelfde plek toch iets te lang is. En 4 nachten in een orgineel kang-bed ook. Het is dan wel een erg groot bed maar wel hard aangezien de buitenzijde gemetseld is en daarin beton gestort is, en daar slaap je dan op (gelukkig hadden wij er nog wel een dun matrasje op liggen).

De eerste avond zijn we aan de báijiu gegaan. In het restaurant waar wij gegeten hadden zat een grote groep chinezen die iets te vieren hadden, gezien de vele toosten die gedaan werden en de vele drank die erdoor ging. Net toen wij op het punt stonden te vertrekken boden ze ons ook het drankje aan wat zij al een paar flesjes van op hadden. Dat was dus de báijiu, een soort rijstewijn met maar.... 42% alcohol. Na een toost schonken ze weer bij en toen moesten we weer toosten en bijschenken en toosten en bijschenken, owja en foto's maken. Toen we de deur uit wilden gaan waren er nog twee chineesjes die met ons op de foto wilde. We lijken wel beroemdheden hier. Het was een onverwachtte en erg gezellig avond en we hebben heerlijk geslapen die nacht.

Dat onverwachtte overkwam ons nog twee keer in Pingyao. In een tentje waar we even stopte om wat thee te drinken bleek toevallig een vrouwtje jarig te zijn. Daar hoorde natuurlijk taart bij waarvan er ook een punt op onze tafel werd gezet. En toen we na het eten een drankje gingen doen in een bar zat er weer een groep chinezen waarmee we aan de praat raakte. Toen zij al weg waren en wij wilde afrekenen bleken zij dat al gedaan te hebben en we hadden ook nog eens een paar flessen bier van ze gehad. Aardige jongens, die Chinezen.

De laatste dag is Arnold naar de kapper geweest. Na een hoofdmassage van een half uur en de tondeuse eindelijk te voorschijn kwam bleek dat ze geen standje 4,5 hadden. Konden alleen kiezen uit 3mm of 6mm. Dat werd dus standje 3. Dus voorlopig hoeft hij niet meer naar de kapper.

Vanochtend zijn we aangekomen in Xian waar we met de nachttrein naartoe zijn gegaan. Dan lig je met 3 personen in een soort van stapelbed boven elkaar, maar het is best te doen. Morgenavond vetrekken we naar Chengdu, daar gaan we de pandabeertjes bezoeken.

Daarover de volgende keer. Het stuk is al weer aardig lang geworden.

Tot ziens,

Kim en Arnold

• 31 Oktober 2012 - 08:30

Wilma Ammerdorffer:

Hoi Arnold en Kim.
    Het bllijft iedere keer weer leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
    Heel fijn om op deze manier op de hoogte te blijven.
    Tot het volgende verslag dan maar.
    Groetjes en xxxxxx Dick en Wilma.

• 31 Oktober 2012 - 10:43

Ton Vd Eijnden:

Hoi Kim en Arnold,

Toevallig zat ik deze week snooker te kijken wat op dit moment in China plaats vindt en men had het daar over een Engelse snookerspeler die daar een pandafarm heeft. Zou wel heel toevallig zijn als het die is waar jullie naar toe gaan.

Heel veel plezier nog samen en tot schrijfs.

Ton vd Eijnden

• 31 Oktober 2012 - 15:45

Willy:

lieve nol en kim, prachtig wat jullie allemaal meemaken! jullie zien er prachtig uit arnold coup staat je goed! het is wel heel stil zonder jullie maar ik ben erg blij als ik iets van jullie zie en hoor.het ziet er allemaal koud uit daar. ik wens jullie nog veel reisplezier,zondag is storm jarig ,alweer 7 jaar. veel liefs van je moeder, ik hou van jullie!groetjes het ga je goed! xxxx

• 31 Oktober 2012 - 15:45

Willy:

• 31 Oktober 2012 - 17:34

Henk En Birgit:

heel leuk om jullie te volgen word al bijna een beetje jaloers geniet er met volle teugen van het is een levenservaringdie je altijd bij zal blijven gr henk en birgit

• 31 Oktober 2012 - 21:54

Anton:

hai arnold en kim jullie zien veel en zo te lezen vermaken jullie je opperbest met die chinezen! Dat hadden ze dus goed in de smiezen dat jullie ook wel een borreltje lustten! het ga jullie goed. Veel reisplezier en ik ben weer nieuwsgierig naar jullie volgend verhaal. Gr. Anton

• 31 Oktober 2012 - 22:40

Lize:

Hoi Arnold en Kim, Wat maken jullie veel mee en leuk dat wij het hier zo mee kunnen beleven . Arnold dit kapsel staat je goed hoor . Het lijkt me wel een beetje koud zo . Nog veel plezier en we kijken weer uit naar het volgende verslag . hartelijke groeten Arie en Lize

• 31 Oktober 2012 - 22:54

Mieke:

Wauw wat een mooi verslag, ik ben benieuwd naar jullie volgende verslagen.En Arnold je ziet er best mooi uit zonder haar.Heel veel groetjes.
    Mieke

• 02 November 2012 - 22:18

Dennis:

hey kim en arnold

leuke fotos en verslag weer.
    ziet er lekker uit die paddokoffie kaluh :D
    veel plezier bij de pandaatjes

groetjes dennis

• 03 November 2012 - 13:55

Nelly Kuikman:

Hallo. Jullie hebben het leuk zo te lezen. Het is weer een mooi verhaal. Ook de foto`s zijn weer geweldig. Heel fijn dat we dit met jullie kunnen delen! Groetjes vanuit een regenachtig Genderen. xx

• 03 November 2012 - 19:48

Tom En Bianca:

Heey gezichtjes!!! Zo te zien aan de fotos en de verhalen hebben jullie het heel goed na jullie zin!! En zien jullie heel veel mooie dingen !! Geniet der maar lekker van en tot het volgende verhaal!! Groetjes tom enbianca xxx

• 04 November 2012 - 23:23

Ronnie:

Ziet er allemaal mooi uit
    ik krijg al hoogtevrees als ik naar die foto's kijk. geef mij maar gewoon een klooster op de grond !
    Koffie met paddestoelen klinkt dan eigenlijk wel weer interessant :)
    Maar arnold standje 3 staat je wel :)

Groetjes ronnie

• 05 November 2012 - 15:01

Hetty En Bert De Graaf:

Ha Kim en arnold,
    Dank voor jullie gezellige reisverslag.
    We hebben genoten en kijken uit naar het volgende.
    Groet,
    Bert en Hetty

• 07 November 2012 - 09:19

Team Ruimte:

Waarheen je ook gaat, ga met je hele hart. Confucius.

Groetjes uit Zaltbommel!